M-am gandit sa evidentiez cateva formule structurale ”ascunse” prin manualul de chimie de clasa a 11-a (mentionez ca nu sunt toate, dar cred ca sunt cele mai neobisnuite, genul de substante care nu sunt predate mereu la ore). Intotdeauna se insista pe acestea, dar si pe teoria din ”spatele lor”.
De asemenea, va las tot aici un fragment dintr-un manual, care pe mine m-a fascinat acum cativa ani, m-a motivat, care m-a facut sa inteleg importanta acestei stiinte in viata cotidiana, in societate, in plasmuirea intregului univers:
”O dimineata ca toate celelalte. Ne grabim sa ne spalam cu sapun (saruri de sodiu ale acizilor grasi), sa ne taiem o felie de paine (polizaharide), pe care o ungem cu unt (grasimi). Suntem cu ochii pe cafea (cofeina) sa nu dea in foc (gaz metan). In timp ce se raceste cafeaua, frunzarim un ziar (celuloza) si inghitim o pastila energizanta (vitamine). Imbracam puloverul gros din mohair sintetic (poliacrilonitril) si luam o sacoasa (polietena) pentru piata sa iesim... sau ne intrebam din ce sunt compuse aceste substante si cum ar arata dimieata noastra fara ele.”
Pag. 9
Pag. 10
Pag. 14
(Nu bagati in seama cele doua puncte facute cu pixul din structura colesterolului, acesta nu are nuclee aromatice, fiind un alcool).
Pag. 16
UPDATE: Pirogalolul este, de fapt, 1,2,3 benzentriolul. Este o greseala in manual. 1,3,5 benzentriolul este fluoroglucina.
Pag. 18
Pag. 20
Pag. 27
Pag. 31
DNPH
Pag. 32
Pag. 35
Pag. 38
Pag. 57
Pag. 77
Pag. 85
Pag. 102
Pag. 103
Portocaliul acid
Pag. 172
댓글